NIEUWSBERICHT

Hoe Peter Leegstraten zijn persoonlijke missie verweeft met de duurzame koers van Cornelissen Groep 

Cornelissen groep

Bij Cornelissen Groep zetten we ons in voor een groenere en schonere toekomst. Duurzaamheid is niet alleen een kernwaarde, maar ook de motor achter onze bedrijfsvoering. We spraken met Peter Leegstraten, onze manager inkoop en innovatie, over wat hem persoonlijk drijft om zich in te zetten op het gebied van duurzaamheid en hoe wij als bedrijf onze duurzaamheidsdoelen nastreven.

Persoonlijke motivatie

Peter deelt zijn persoonlijke motivatie: “Mijn betrokkenheid bij duurzaamheid begon eigenlijk toen we de eerste stappen richting stiller en schoner transport zetten. Tijdens verschillende presentaties werd ik geconfronteerd met schokkende beelden van de luchtkwaliteit en de impact daarvan op de gezondheid. Dit raakte me diep, vooral omdat ik in mijn eigen familie te maken heb met luchtwegproblemen. Het besef dat wij als bedrijf daadwerkelijk een verschil kunnen maken, heeft me extra gemotiveerd om de wereld een beetje beter achter te laten voor de komende generaties. Alle beetjes helpen, vooral waar innovaties de kans bieden om straks op grote schaal te verduurzamen.” 

Opschaling van de elektrische vloot

Cornelissen Groep heeft al aanzienlijke stappen gezet richting duurzaamheid. “Na de eerste pilots met hybride en batterij elektrische trucks, zijn we nu bezig met de opschaling van onze batterij elektrische vloot,” legt Peter uit. “Tegen medio 2025 zullen er bij Cornelissen minimaal 60 van deze trucks op de weg zijn, en mogelijk zelfs meer.” 

Om deze uitbreiding te ondersteunen, ontwikkelen we eigen laadpleinen op verschillende locaties, zoals in Tilburg, Nijmegen en Zwolle. “We willen voorkomen dat we onderweg tijd verliezen met laden, daarom investeren we in state-of-the-art snelladers op onze eigen terreinen. Deze laadpleinen zullen ons helpen om efficiënt en duurzaam te werken, zonder afhankelijk te zijn van externe faciliteiten.” 

Innovaties in koeltechnologie en alternatieve brandstoffen

Naast de elektrificatie van onze vloot, werken we ook aan de verduurzaming van onze koelmachines. “We testen momenteel verschillende varianten van energie-assen voor onze trailers en onderzoeken de mogelijkheid om de koelmachines direct vanuit de truckbatterij van stroom te voorzien,” vertelt Peter. “Daarnaast bekijken we alternatieve brandstoffen, zoals BioLNG, voor de gevallen waarin we nog niet volledig kunnen overschakelen op elektrisch transport.” 

Op de vraag waarom we niet volledig inzetten op waterstof, antwoordt Peter: “We zijn al enkele jaren bezig met waterstof, maar de ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Het is de vraag of waterstof voor onze doelen echt nodig is. Misschien kunnen we zero emissie bereiken zonder of met een beperkte inzet van waterstof.” 

Stip op de horizon 

Peter schetst zijn ambitie: “Mijn doel is om uiterlijk in 2030 al het transport CO2-neutraal te laten uitvoeren. Daarbij moet al het transport naar winkels in bewoonde gebieden volledig emissievrij zijn. Ondanks uitdagingen zoals netcongestie, geloof ik dat dit mogelijk is met de nodige creativiteit. 2030 is al snel. Dat realiseer ik me.” 

Peter voegt hieraan toe: “En vervolgens hoop ik dat we in 2035 volledig elektrisch zijn, uiteraard met groene elektriciteit.” 

Bij Cornelissen Transport is duurzaamheid geen verre toekomstvisie, maar een concrete route die we al enige tijd bewandelen. Met innovatieve technologieën en een sterke persoonlijke drijfveer werken we hard aan een groenere en gezondere transportsector. Met de duurzame initiatieven die nu al lopen en de ambitieuze doelen voor de toekomst, blijft Cornelissen Groep een voorloper op het gebied van duurzaamheid in de logistieke sector.